Gepunzeerde leren riem

Leren riem

Voor mijn kersverse hobby in de reenactment is het de bedoeling om in geheel historische kledij en attributen voor de dag te komen. Deze zijn veel al zelf gemaakt. Hier kan ik mijn skills als hout,leer en metaal bewerker goed gebruiken.

Ik beeld samen met mijn groep, Levend Geschiedenis Limburg de 15de eeuw uit. In deze tijd had men nog geen broekzakken om je dagelijkse zaken in mee te nemen. Deze dingen werden in een tasje of buideltje gedaan die aan een riem vast gemaakt werd. Deze riem werd aan de buitenzijde van je kledij gedragen en was vaak rijkelijk versierd. Deze riem was ook een groot status symbool van de tijd. Hoe mooier je riem hoe mee geld je had.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt over de middeleeuwen, waren de middeleeuwen heel kleurrijk. Veel zaken werden ook geverfd of gekleurd zoals kledij, meubels, huizen enz.
Dit idee van kleur sprak me wel aan en ik wilde dit ook in mijn riem toepassen.

Het ontwerp van mijn riem is losjes geïnspireerd op riemen uit de middeleeuwen die vaak bloemen vertoonde. Dit ontwerp is direct op het leer getekend en met stempels en messen in het leer gewerkt. Deze manier van leer bewerken heet punzieren.

Het inkleuren van het leer is zoals je wel kan verwachten met een heel klein kwastje, beetje bij klein friemel beetje geverfd. De lichtere kleuren zoals groen moeten zelfs meerdere malen gedaan worden vooraleer er een gewenste dekkingsgraad behaald is. Maar dit monnikenwerk is het zeker en vast waard.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *