Ladderbord
In het 7de en laatste jaar, mijn extra specialisatie jaar moest ik een afstudeer project maken die zo veel mogelijk op de CNC freesmachine gemaakt is.
Inspiratie vinden voor wat je gaat maken, zeker voor een afstudeerproject waar heel veel van af hangt is soms lastig. Nu waren we op mijn schietvereniging bezig om een ladderbord competitie op te zetten waar we een ladderbord voor nodig hebben.
Een ladderbord is een bord waar de naam van iedereen in een verticale lijn op staat. Tijdens de competitie kan je de persoon die boven je in de lijn staat uitdagen voor een wedstrijd. Wanneer je deze wint ga jij een plek omhoog en je tegenstander omlaag. Wie aan het eind van het jaar bovenaan staat wint de ladderbord competitie.
Met deze nood voor een ladderbord begon bij mij de creatieve tandwielen te draaien. Ik begon te schetsen, tot ik een concept had die ik mooi vond. Maar toen was het tijd om dit voor te dragen bij mijn club. Dit was een van mijn eerste keren dat ik zoiets mocht doen dus je kunt wel voorstellen dat ik erg zenuwachtig was. Mijn zorgen waren gelukkig helemaal voor niks want iedereen vond mijn idee erg leuk. Waardoor ik dus door kon gaan met tekeningen, frees programma’s maken en het maken van het ladderbord.
Het ladderbord is in de vorm van een pijl en zoals eerder gezegd op de CNC freesmachine gemaakt en wel op een 5 assige CNC, dit wil zeggen dat de motor van de CNC in 5 richtingen kan bewegen en daardoor volledig driedimensionaal kan frezen. Hierdoor kon ik dus alle rondingen die in een pijl zitten frezen. Het was dan ook een vrij complex programma van meer dan 3 miljoen regels lang.
Doordat de motor van de CNC 180 graden moest draaien om de ronding te kunnen frezen moest ik eerst een opspan mal maken die het hout van de tafel af houd. Want zonder deze mal bots de motor van de CNC tegen de tafel aan.
Als laatste heb ik in de veren van de pijl het logo van onze club gefreesd. De veren zijn uit een ander stuk hout gemaakt die in een uitsparing in de schacht van de pijl is bevestigd.
Elke naam van een clubgenoot zit op een eigen blokje geplakt die weer met klittenband vast zit op de schacht van de pijl. Door de klittenband is het erg gemakkelijk om de blokjes te verplaatsen wanneer er een wedstrijd is geweest. Je hoeft dus niet met haakjes en dergelijken bezig te zijn. Doordat je de blokjes tegen elkaar aan kunt hangen vallen de losse blokjes veel minder op en ziet het er uit als een geheel.