Markeer mes

Markeer mes

Af en toe loop ik tegen het probleem aan dat een potloodlijn niet nauwkeurig genoeg is. Daarom wilde ik al een tijdje een markeer mes maken. Een markeer mes is zoals de naam al zegt een mes waarmee je net als een potlood, lijnen kunt trekken in het hout. Met een mes krijg je echter een veel dunnere lijn waar je ook nog je bijtel in kunt laten geleiden.

Nu denkt u wellicht, “waarom koop je er gewoon niet een”. Nu, dit is nu net mijn rare quirk of misschien wel mijn kracht, het zelf maken van zulke projecten is veel leuker en vaak wordt het eindproduct beter dan die ik kan kopen in de winkel.

Het mes is gemaakt van een gebroken metaal cirkelzaagblad. Dit zaagblad is er namelijk een zonder aangelaste tanden, wat betekent dat het hele blad van ontzettend hard hss (high speed steel) staal gemaakt is. Laat dit nu ook perfect zijn voor mijn doeleinde. Zulk staal blijft namelijk heel lang scherp. Het nadeel is wel dat een vijl niks doet in dit ijzer, zelfs na een paar temper cyclussen. Ik heb het hele mes dus ook met de flex gemaakt.

Het mes heeft uiteindelijk de vorm van een vis gekregen. Ik heb geen idee waarom. Het is zo’n project wat zichzelf vorm geeft. Het heeft me wel een excuus gegeven om het leer te versieren om het geheel af te maken met een vissenkop.
Om wat meer accent te geven aan de staart en vinnen heb ik deze met een gasbrander kleur geven. Metaal kan je namelijk met specifieke temperaturen kleur geven. Deze heten de temper kleuren, deze gaan wanneer je het metaal opwarmt van strokleurig, oranje, rood en op zijn heetst paarsblauw.

De hoes is gemaakt van tuigleer. Dit is natuurlijk gelooid leer van hoge kwaliteit en is ideaal om versieringen in te drukken.
De vissenkop is door middel van verschillende stempels in het leer gedrukt. Punceren is een vak apart, wat ik ook met veel plezier toepas.
De hoes is na het versieren met de hand gestikt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *