Servieskast met geheime lades en handgemaakte grepen

‘s Avonds tijdens het magische uurtje speelt het licht echt met de kast en begint hij te stralen.
De handgemaakte vliegvissen gemonteerd op de kast.
De handgemaakte vliegvissen netjes uitgewerkt langs het patroon.
De handgemaakte vliegvissen na het zilver solderen.
De boolgezaagde planken ruwzagen.
Frame van de kroonlijst netjes in de klemmen.
Het profiel van de kroonlijst zagen.
Kroonlijst met de blokschaaf opkuisen.

Servieskast met geheime lades en handgemaakte grepen

Mijn klant had al een tiental jaren de wens om een servieskast te kopen, maar zoals we allemaal wel kunnen herkennen, van het een komt het ander en moet je zulke wensen vooruitschuiven. Maar nu was het toch eindelijk het moment en heb ik de eer gekregen om deze wens in vervulling te brengen.

Het moest een eiken, vrij moderne kast worden met veel glas. Na er mijn eigen flair overheen te gooien is het de kast geworden die je hierlangs ziet. Een kast met moderne en traditionele designpunten. Een tijdloos ontwerp die hopelijk over 100 jaar nog steeds in de smaak valt.

Voor de kast heb ik zoveel als mogelijk kwartiers gezaagd eiken gebruikt. Dit wordt ook wel eens getijgerd eiken genoemd. Wanneer je een boom kwartiers zaagt dan zaag je ook de spiegels door. De spiegels, ook wel mergstalen, zijn de voedselopslag van een boom. Wanneer je deze door zaagt dan krijg je een boel vlekken die lijken op tijgerstrepen. In de volksmond worden ze spiegels genoemd, omdat ze het licht erg mooi weerspiegelen.

Tijgereiken werd vroeger gezien als een merkteken van kwaliteit daar deze optie zeer fraai en erg vormvast is. Zo zijn er in Parijs een aantal vloeren van herenhuizen nog te bezichtigen met de originele tijgereiken vloer die er na meer dan 100 jaar nog steeds goed bij liggen.

De methodes om een boom kwartiers te zagen.

De kast is, zoals de meeste meubels die ik ontwerp, demontabel gemaakt. De kast is met alleen een inbussleutel uit elkaar te halen. Dit zorgt er voor dat hij eenvoudig verhuisd kan worden. Wat hopelijk bijdraagt aan een lang leven voor de kast. Want een meubel is pas echt duurzaam wanneer hij langer leeft dan dat de boom nodig heeft om volwassen te worden. In dit geval is dat ongeveer 80-140 jaar.

De kast heeft in de kroon twee geheime lades die door middel van een knop naar buiten schieten. Dit is iets wat ik persoonlijk heel gaaf vind om te maken, want hoe cool is het niet om een geheim vak te hebben in je meubel. Los daarvan stap ik hiermee ook erg in de voetstappen van mijn opa. hij heeft het ook altijd erg leuk gevonden om dit in zijn meubels toe te voegen.

Ook de grepen zijn door mij gemaakt. Hier heb ik erg de creatieve vrijheid gekregen. De klant heeft een voorliefde voor servies met vis motieven waar ik mooi op ingespeeld heb met de handgrepen. De grepen zijn in de vorm van vliegvissen gemaakt uit massief messing. Om de deur open te maken moet je de vis laten vliegen.

Demonstratie van de geheime vakken.

Kroonlijst met geheim vak aan weerszijden.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *