Lade kastje jaren 60 stijl

.
Een heel puzzelwerk buiten in het zonlicht om alle stukken zo te ori├źnteren zodat ze het licht hetzelfde reflecteren.
Met hand gezaagde zwaluwstaart verbindingen.
Onder het juiste licht komt de schoonheid van het hout echt naar voren.
Klein stapeltje hout waar de hele kast van gemaakt is.
Een gedraaid pootje.
De radius van de lades afschaven.

Lade kastje jaren 60 stijl

Mijn klanten kwam na het kopen van een vintage secretaire er thuis achter dat ze het meubelstuk toch te donker vonden. Ook wilden ze liever een volledig massief houten meubel. In tegenstelling tot wat er in de jaren 60 al veel toegepast werd. Namelijk fineer geplakt op mdf of multiplex.

De vraag was of ik hun hiermee wilde helpen. Dit was natuurlijk geen probleem, ik werk heel graag met massief hout dus zo een meubel mogen maken is zeker geen straf.

Samen sparrend via beeldbellen en mails hebben we het ontwerp gemaakt zoals hij hierlangs te zien is. Zo heb ik delen van het originele design aangepast zodat het zo dicht als mogelijk bij de wensen van de klant komt.
Door het toevoegen van bijvoorbeeld de rondingen bij de ladefronten geeft het het geheel een heel elegante uitstraling. Het matcht ook mooi met de gedraaide pootjes die de zelfde radius hebben.

Om een lichter meubelstuk te krijgen heb ik het houtsoort Plataan voorgesteld, om precies te zijn gestoomd plataan. Plataan is een houtsoort wat echt heel mooi met het licht speelt. Het ziet er ook gedurende de dag steeds anders uit doordat het licht met het op en ondergaan van de zon veranderd. Ook wanneer je langs het meubeltje loopt zie je de diepgang/schittering en kleur van het hout veranderen.
Zoals je wellicht kan bedenken maakt deze eigenschap het ook een behoorlijke puzzel om overal het zelfde uitzicht te waarborgen. Plataan heeft een duidelijke boven en onderkant wat betreft het reflecteren van het licht en als je dit niet goed matcht met elkaar dan ziet het er een stuk minder mooi uit. Het is dan heel duidelijk waar een plank eindigt en de andere begint. De zijkant van het kastje is BV. gemaakt van 2 planken.

Het kastje is afgewerkt met schellak en boenwas. Deze afwerking brengt niet alleen de schoonheid van het hout het beste naar boven maar is ook een van de gezondste afwerkingsmethodes die we hebben. Schellak word bijvoorbeeld ook in de voedsel industrie gebruikt bijvoorbeeld als glanslaag voor M&M’s. Daarnaast is het ook plaatselijk bij te werken zonder kleurverschil te krijgen wat reparaties vergemakkelijkt en daarmee ook de duurzaamheid van het meubelstuk verhoogd.

Al met al erg tevreden met het resultaat en ik hoop dat de klant er nog lang van mag genieten.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *