Middeleeuwse schrijfkisten

Middeleeuwse schrijfkisten

Dit project begon, net zoals sommige andere, met een doorverwijzing, oftewel mond op mond reclame. Dit is toch altijd best een eer dat iemand je goed genoeg vindt om je door te verwijzen. Het word dan ook zeer gewaardeerd.

Ik mocht voor het museum Gebroeders van Lymborch Huis 4 middeleeuwse schrijfkisten maken.
De schrijfkisten gaan in het museum gebruiken worden voor het geven van demonstraties in het middeleeuwse handschrift, het schrijven met een ganzenveer en galnoteninkt. Het museum is dus ook zeer zeker de moeite waard om eens te bezoeken.

De schrijfkisten zijn gemaakt van steeds zeldzamer wordend geolijfd essenhout. Een essenboom krijgt deze schitterende verkleuring pas wanneer de boom +/- 80 jaar of ouder wordt. Door deze verkleuring lijkt de geolijfde es heel sterk op zijn kleinere neefje, de olijvenboom. Om de schoonheid van dit hout het beste weer te geven heb ik de nerf van het hout van links tot rechts helemaal door laten lopen. Ik heb als het ware het hout de hoek om gevouwen.

Voor dit project heb ik ook nog mijn houtsnij skills mogen toepassen. Zo heb ik op de achterzijde van de kisten het logo van het museum uitgesneden.
Om een zo groot als mogelijk contrast te krijgen tussen de achtergrond en de letter van het logo heb ik de achtergrond verzand. Verzanden is een oppervlakte bewerking waar, door middel van stempelen, een andere oppervlakte word gecreƫerd. In dit geval een oppervlakte dat lijkt op zand.

Een schrijfkist zoals deze werd veelal gebruikt voor op reis of gewoon voor thuis wanneer je alleen af en toe een brief hoeft te schijven. Was je schrijver van beroep dan had je waarschijnlijk een veel groter schrijfmeubel. Dit waren vaak heel ingenieuze stationaire meubelen. Met vaak beweegbare boekenstaanders die vrij van het werkblad konden bewegen of gewoon hele raderen waar je meerdere boeken in kon leggen ook wel een boekenrad genoemd (de middeleeuwse equivalent van honderd tabbladen open hebben staan).

Nogmaals bedankt voor de kans om de middeleeuwse schrijfkisten te mogen maken voor het museum Gebroeders van Lymborch Huis. Ik hoop dat ze de bezoekers nog lang mogen inspireren.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *