middeleeuwse schraagtafels

De originele tafel uit Brugge die als inspiratiebron fungeerde. Deze is echter 8m lang waardoor ik dus de verhoudingen iets heb moeten aanpassen.
De eerste zaagsnede van het project.
Planken sorteren en oriënteren voor het tafelblad.
Regels voor de schragen schuin zagen.
Gaten precies op maat maken met beitel en hamer.
Ontwerp voor het sculptuur werk over getekend op het hout.
Na een paar uurtje sculpteren een mooi sculptuur werk.
Op maat schaven van het hout.
Tafelbladen klaar voor afwerking. Inclusief verstevigingen aan het uiteindes, bevestigd met een grote zwaluwstaart.
Gaten boren voor de pen en gat verbinding
Gat mooi op maat.
Achtergrond weg gefreesd.
Close-up van mijn handtekening.

Middeleeuwse schraagtafels

In de middeleeuwen was het hebben van iets simpels als een tafel niet evident. Kwalitatieve meubels waren, net als nu, niet goedkoop en vrijwel uitsluitend weggelegd voor de rijke klassen. Een meubel was dan ook een status symbool, dat jou stand deed aangeven.

Huizen in de middeleeuwen hadden vaak niet meer dan 1 of 2 kamers waardoor het meubilair verplaatsbaar of demontabel moest zijn. Zo werd de eettafel uit de hoek van de kamer gehaald en in elkaar gezet om na het eten weer op te ruimen. Men kon zo, zo efficient mogelijk met de ruimte omgaan. De eettafel bestond daarom ook vaak uit 2 schragen met een los blad.

Zulke schraagtafels mocht ik voor 2 van mijn klanten, die allebei aan re-enactment doen, maken.
De tafels moeten daarom ook zo historisch correct als mogelijk zijn.
De tafels zijn volledig uit massief essenhout gemaakt en met periode correcte pen en gat verbindingen in elkaar gezet. Tevens zijn de schragen uit elkaar te halen zodat ze makkelijk mee te nemen zijn.

Het ontwerp is gebaseerd op een overlevende tafel uit Bruggen. Deze tafel is echter 8 meter lang waardoor ik dus iets met de verhoudingen heb moeten spelen. 1 van de 2 tafels heb ik zelf mogen versieren met sculpteer werk in de poten. Op dit sculpteer werk heb ik de 3 mispel bloemen afgebeeld wat het 15de-eeuws wapen van de hertog van Gelre was. Om het nog net iets persoonlijker te maken heb ik er een klosje garen en naald in verstopt. De klant maakt namelijk de meest prachtige historische kledingstukken die werkelijk museumkwaliteit hebben.

Het essenhout dat ik gebruikt heb word ook wel olijfessen genoemd. Wanneer essen bomen ouder worden dan ongeveer 50 a 80 jaar vormt er zich een verkleuring vanuit de kern. Deze verkleuring en wild getekend hout wordt ‘olijfessen’ genoemd vanwege de gelijkenis met het hout van de olijfboom.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *