Tuinbank restauratie

Zoals ik de bank aantrof
Het hout is helaas te ver vergaan

De poten ontroesten
Strak in de lak
De slotgaten uitkappen
Netjes gelijk met het oppervlak
Eerste test fit

Helemaal klaar en mooi geolied

Tuinbank restauratie

Op een rustige zaterdag, lekker aan het werk in mijn werkplaat kwam er een oudere man langs. Hij stelde zich netjes voor en vroeg of ik even wou komen kijken bij hem in de tuin. Hij had namelijk een bank die hij graag opgeknapt wouw hebben. Zijn huis was niet ver weg dus ik ben met hem mee gelopen om even te kijken. Eenmaal aangekomen zag ik de bank helemaal niet staan, zoals je op de eerste foto wel kunt zien.

Nadat ik de bank uitgegraven had vertelde de klant dat het een bijna 100 jaar oude bank is die hij jaren geleden van een kasteel landgoed had overgekocht. Hij wouw zijn bank graag weer in oude staat terug hebben zoals hij was al die jaren terug. De bank was echter zo ver vergaan dat het hout niet meer te redden viel maar gelukkig heb ik de bouten en poten kunnen redden.

Voordat ik de kon beginnen moest ik eerst de bank voorzichtig uit elkaar halen zonder extra beschadigingen te veroorzaken. Dit is niet altijd even gemakkelijk, vooral bij de vast geroeste bouten. Met wat beleid, kruipolie en wat hitte is dit echter goed gelukt.

De poten en bouten zijn met behulp van een staalborstel ontroest en vervolgens geprimerd en mooi zwart geverfd. Zwart is niet alleen mooi, maar was ook de originele kleur. Tijdens het borstelen kwam ik hier achter, nadat ik door verschillende verflagen heen heb geborsteld en zwart was de laatste laag.

Het hout was zo ver vergaan dat het niet meer te redden viel. Wel kon ik nog de grove afmetingen en vorm meten zodat ik deze kon kopiëren.
De planken zijn netjes op maat gemaakt met verschillende machines waarna ik overging op handgereedschap. De boutgaten bijvoorbeeld zijn met de hand uitgekapt zodat de kop van iedere bout mooi gelijk ligt met het oppervlak van het hout en niet kan draaien.

Nadat hij helemaal tot in de puntje af was heb ik hem terug gebracht naar de oude meneer. Hij kon zijn ogen niet geloven en was heel dankbaar met wat ik had gemaakt. Dit is natuurlijk ontzetten gratificerend om te horen.

Als laatste vertelde hij mij dat de bank een huwelijkscadeau is voor zijn kleindochter. Dit kwam een beetje als een verrassing maar ik hoop dat de pas getrouwde er nog lang van mogen genieten.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *