Vide

Vide

De misère sloeg toe toen mijn klant uit een ruime 70+ vierkante meter appartement moest vertrekken. Na een tijd zoeken is het hem gelukt om een ander woonadres te vinden. Echter is het nieuwe appartement ruim de helft van het oude met net 30 vierkante meter.

Dit is wanneer ik erbij te pas kwam. Om het nieuwe appartement wat meer bewoonbaar te maken en voor de broodnodige opslag te creëren heb ik de opdracht gekregen om een Vide of tussenvloer te bouwen waarop het bed en de kledingkast kunnen staan. Het is namelijk niet gemakkelijk om te halveren in oppervlakte.

Het bouwen van deze tussenverdieping is gelukkig mogelijk doordat het appartement in een 18e-eeuws herenhuis is gesitueerd met zeer hoge plafonds.

Vanwege budget technische reden is de vide gemaakt van vurenhout en OSB platen. Deze materialen zijn een stuk goedkoper dan hun meer luxere tegenhangers. Echter geven ze wel een warme industriële look.

Osb ofwel Oriented strandboard is een plaatmateriaal dat is uitgevonden in canada om het verbruik van lijm te verminderen ten opzichten van spaanplaat, om zo de kosten te drukken.
Vandaag de dag is osb een zeer veelvuldig gebruikt plaatmateriaal in de bouw, voornamelijk dankzij de lage kosten.
Osb is namelijk vergeleken met bv. multiplex 2 tot 3 keer zo efficient om te maken. Dit betekent dat er meer platen uit een boom gehaald kunnen worden. Dit is niet alleen goed voor de portemonnee maar ook voor de natuur.

De vide is aan de onderzijde opgedeeld in twee delen, een open gedeelte bij de ingang voor de stalling van de fietsen en een afsluitbaar deel voor de algemene opslag.

Om op de vide te komen is er een trap gemonteerd die omhoog weg klapt, zodat er wat meer leefruimte vrijkomt en toegang geeft tot de afgesloten opslagruimte.

Voor de veiligheid is er rondom een balustrade gemaakt zodat men er niet af kan vallen.
Om het geheel af te maken en om een beetje van de klant terug te laten komen in de vide is de balustrade versiert met klimtouw. Klimmen is namelijk een van de hobby’s van de klant.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *